Educació caninaSalut

L’alimentació del teu gos és important, no només pel seu benestar físic. Sinó que també té un paper molt important en seu el benestar anímic.

A mesura que vaig coneixent famílies amb gossos, em trobo dos conceptes completament separats: l’alimentació de l’animal i la seva conducta. Arrel d’aquest conflicte crec interessant unir aquest dos conceptes i parlar-ne breument en aquest article.

Abans de començar, m’agradaria aclarar que la nutrició canina no és la meva especialitat. Parlo des de la meva experiència i la formació de diversos seminaris als que he tingut la sort d’assistir. Si tens qualsevol dubte o comentari sobre l’alimentació del teu gos, et recomano buscar veterinari nutricionista o un nutricionista caní que estiguin en actiu.

Jo era la primera que creia que proporcionava el millor aliment a la meva gossa, adequat al seu pes i edat. Però potser no tenia la millor informació o, no habia demanat ajuda al professional adequat. Gràcies a la Nuka i a contactar amb diversos professionals del sector, he pogut comprovar de primera mà el canvi que ocasiona donar una bona alimentació natural. Adaptada, per professionals, a les seves característiques, és clar.

Per poder parlar amb propietat, em remunto breument a l’evolució del gos com a animal domèstic.

Evolució del gos com a animal domèstic.

Quan els humans vam començar a ser sedentaris, les sobres del menjar i brossa que generàvem es quedaven al carrer i això provocava que els llops busquessin menjar fàcil, cada cop més a prop de la civilització.

La domesticació va ser un procés llarg. Però diríem que els primers gossos domèstics van començar a sorgir a partir de la socialització de cadells de llop rebutjats per la mare o, mare dels quals havia mort.

El gos, per tant, és un animal carnívor domèstic. Com a animal domèstic depèn del menú que nosaltres li proporcionem.

Parlem una mica de l’alimentació:

Com ja hem dit, els gossos depenen del menú que nosaltres els proporcionem i hem de saber les varietats que avui en dia tenim a l’abast:

Aliment sec:

El pinso, hi ha gran varietat de pinsos al mercat. Actualment ens podem trobar amb pinsos adequats a diferents edats, races i tractaments específics (al·lèrgies, malalties cròniques…). És un mercat molt àmpli, la meva recomanació és que busquis el pinso més natural possible: amb carn fresca, hidrats de qualitat i sense massa extres.

Aliments semi-humits i humits:

Les llaunes o pinsos hidratats, també ens trobem amb una gran varietat al mercat. Sabies que hi ha llaunes que supleixen el pinso? Has de saber, però, que no totes tenen els nutrients necessàris i s’haurien de donar com a complement o premi.

Aliments naturals:

Dietes naturals elaborades amb menjar casolà. Són, probablement, les que més s’acosten a la naturalesa primitiva del gos. És imprescindible deixar-nos aconsellar per un nutricionista caní especialitzat si volem començar aquest tipus d’alimentació. Existeixen aliments que els gossos no poden menjar. I, per altra banda, cada individu tindrà unes proporcions diferents segons raça, pes, edat, exercici diàri i patologies. Actualment existeixen diferents marques comercials de gran qualitat que faciliten donar aquest tipus d’alimentació: Good Luck, Puro Menú, Natuka…

Masticació:

No ens oblidem del paper tant important de la masticació en el dia a dia dels nostres gossos. Proporciona ossos de qualitat al teu gos, de manera setmanal. Orelles de conill, tràquea d’ànec, nervi de toro, morro de porc… Hi ha una gran varietat! Busca la masticació més natural possible, sense additius.

Et recomano que el tamany de l’os sigui consumible i adequat al pes del teu gos, ha de ser una activitat satisfactoria. Igual que la duresa, hi ha una gran varietat de productes que ofereixen diferents dureses, depèn del dia, caràcter, preferències i raça del teu gos, anirà millor un tipus de duresa o un altre.

Si estàs interessat en fer algun canvi en l’alimentació del teu gos és imprescindible que sol·licitis una cita amb un veterinari nutricionista de confiança, ell/a t’informarà correctament.

L’alimentació del teu gos és important.

El paper de l’alimentació en la conducta del gos.

Una bona alimentació, adequada a l’estil de vida de l’animal, característiques fisiològiques, historial mèdic, exercici diàri, edat, pes… Augmentarà la qualitat de vida del nostre company.

Per contra, una mala o insuficient alimentació pot provocar problemes de salut greus que poden ser l’arrel de problemes de conducta: intoleràncies alimentàries, al·lèrgies, obesitat, malalties hepàtiques, endocrines…

Qualsevol problema de salut augmenta el malestar del animal i per tant podem notar al nostre gos més apagat, independent, apàtic o inclús amb menys paciència i per tant més reactiu a certs estímuls (persones, gossos, sorolls…).

No et passa, que quan abuses de menjar basura et sents pesat i amb menys energia que quan tens una dieta equilibrada? El mateix els hi passa als gossos. Anímicament es noten canvis considerables quan alimentem amb menjar de qualitat als nostres animals.

Ves al teu veterinari de confiança, parla amb un professional de la nutrició canina i fes les proves que siguin necessàries per tal de descartar malalties o al·lèrgies. Ells t’aconsellaran quina és la millor opció pel teu gos.

Si segueixes aquests passos, pots estar segur que li estàs donant la millor opció que tens al teu abast, i de ben segur que ell t’ho agrairà!

Posa’t a la seva pell.

A Bewoof és una condició indispensable per entendre el comportament dels nostres gossos.

Com et sents en les següents situacions?

  • El dia que no t’ha donat temps de menjar adequadament.
  • El dia que, per contra, has menjat massa i estàs massa tip.
  • Temporades on la teva alimentació no és l’adequada: menjar ràpid/preparat com alimentació habitual, poca varietat d’aliments a la teva dieta…

Nosaltres escollim la nostra alimentació i sabem quines conseqüències pot tenir. Ells no poden triar, escull tu la millor opció!

 

L’alimentació del teu gos és important

Article escrit per Helena Castro

Bewoof – Educació Canina

Si tens qualsevol dubte, escriu-nos! Ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Contactar