Educació caninaRutinesSalut

COVID-19 i gossos. La situació actual a Espanya, decretat l’estat d’alarma per evitar el contagi i propagació del COVID-19, ens obliga a quedar-nos a casa la major part del temps i sortir única i exclusivament per situacions molt concretes.

Aquestes mesures han afectat molt a la nostra rutina habitual i, per conseqüència, a la dels nostres gossos.

Els passejos són més curts, menys estimulants i, probablement, amb menys interaccions amb altres gossos. A més d’estar tot el dia acompanyats i fins i tot, en algunes ocasions, més estimulats a casa de l’habitual.

Què passarà quan tot torni a la normalitat?

Alguns de vosaltres ens heu mostrat la vostra preocupació respecte a com re-adaptar al vostre gos quan tot això torni a la normalitat: tornar a quedar-se sol després de tants dies junts, deixar de fer tantes activitats junts, els carrers estaran més transitats i ells ho notaran…

En aquest article enumeraré algunes pautes perquè pugueu adaptar als vostres gossos. Amb l’objectiu de normalitzar al màxim una situació.

Recorda: Per a qualsevol dubte que puguis tenir aquests dies sobre el comportament del teu gos o el seu benestar emocional pots escriure’ns i t’ajudarem.

Què podem fer al respecte?

Per començar, hem de normalitzar al màxim la situació, per excepcional que sigui. Relaxar-nos, ser objectius amb les circumstàncies actuals i actuar en conseqüència.

Us recomano pensar en el present però amb els objectius marcats en el futur. M’explico, què està passant ara? Com puc adaptar la situació de confinament actual a la rutina del meu gos? Com serà la meva rutina quan tot això es normalitzi? En definitiva, construir una rutina enfocada a normalitzar al màxim nostra rutina en el futur: horari laboral, oci, obligacions…

A continuació, resumiré algunes recomanacions:

Treballa la independència del teu gos.

És important prendre consciència de la situació actual. i la realitat és que els nostres gossos estan molt a gust pel que fa a la convivència a casa.

Com ja hem explicat en altres articles, els gossos són animals gregaris, viuen en grup. Els agrada la nostra companyia i, actualment, estan acompanyats la major part del dia. Per això hem de ser responsables i anticipar-nos a la tornada a la rutina. No pot ser que de no quedar-se sols, tornin a quedar-se sols 6-8 hores diàries.

Clarament no podrem replicar la nostra rutina a la perfecció, però si podem seguir treballant la independència: capacitant-ho i sanejant l’hipervincle que pot crear-se aquests dies de confinament.

Aquí van alguns consells:

Obediència funcional:

Hi ha una habilitat d’obediència que pots utilitzar per prendre distància amb el teu gos, de manera clara i positiva. La permanència/quiet.

  • Entrena aquesta habilitat, premiant cada exercici i ves augmentant la dificultat: primer t’allunyaràs uns metres, després t’allunyaràs d’esquena al gos, més endavant pots posar una porta enmig, fer una volta al voltant del gos… Etc

És un exercici d’obediència, mai deixarem al gos sol o tancat en una habitació sota el comandament ‘’quiet’’.

Hi ha més exercicis que poden ser útils per treballar la independència! Si vols, podem donar més idees en un altre post.

Zona segura, de confort:

Des de Bewoof us animem a construir una zona segura pel vostre gos. En aquesta zona on el deixarem una estona sol cada dia. Aquesta zona pot ser una habitació de la casa, una gàbia/transporti (prèviament positivitzat), la zona de la casa en la qual fa més vida…

  • Construeix aquesta zona: posa el seu llit, joguines preferides, aigua i ofereix-li coses positives. A poc a poc podràs deixar-lo en ella relaxat, mentre fas altres activitats per la casa. D’aquesta manera seguiu treballant la independència i, no menys important, la calma.

És molt important construir de manera progressiva aquesta zona i, en cap cas, forçar a l’animal a quedar-se en ella si té por o encara no entén quina funcionalitat té aquesta zona.

Si el teu gos mai ha estat habituat a quedar-se separat de tu dins de casa i tens dubtes, escriu-nos.

Masticació/Enriquiment ambiental:

Pots ajudar-te d’una d’aquestes activitats perquè el teu gos es quedi “treballant” a la seva zona, i tu puguis anar fent coses per la casa o en una altra habitació.

Estem augmentant la independència del nostre gos i positivitzant estar separat de nosaltres uns minuts.

Desensibilització de preparatius:

El teu gos sol posar-se nerviós quan veu que et prepares per sortir? Pots aprofitar aquests dies per canviar el xip!

  • Comença enumerant quines activitats el posen en alerta: agafar claus, posar-se les sabates, vestir-se, apropar-se a la porta d’entrada….
  • A continuació, repeteix aquestes activitats al llarg del dia, les vegades que vulguis.
  • Per què? Estàs rebaixant el significat d’aquestes activitats, amb l’objectiu que reduir-ho fins que no signifiqui “res” pel gos.
  • Si creus que el teu gos té ansietat per separació, contacta amb nosaltres el més aviat possible. El treball a realitzar és més extens que aquestes pautes.

2. Rutines i passeig.

Una cop coneixem la importància de tenir unes rutines de treball d’independència amb el nostre gos, és important mirar de construir una rutina diària que es pugui adaptar a la futura normalitat.

Quin horari laboral tenies?

La majoria de famílies solen tenir horaris de 4,6 i 8 hores diàries. En el millor dels casos, el nostre gos està només 2-3 hores al dia.

El més habitual és que estigui sol de 4 a 8 hores diàries: mantingues aquesta rutina amb ell. Això no significa que l’hagis de deixar separat de tu totes aquestes hores, però sí pots reproduir aquests moments de relaxació/no fer res que el teu gos vivia diàriament.

A quina hora sorties a passejar?

Mantingues, dins del que el confinament ens permeti, l’horari de passejos. És possible que el passeig hagi de ser més curt, però mantenir la rutina horària donarà estabilitat i seguretat al teu gos.

Mantingues l’horari dels menjars

Al llarg de tot l’article recomano mantenir el màxim de rutines possibles. L’hora del menjar no és una excepció. Per a aquest moment, els gossos són un rellotge.

Pots aprofitar per repartir-la en exercicis d’enriquiment ambiental o joguines interactives, d’aquesta manera canalitzarà l’energia que no ha pogut gastar durant el passeig.

També pots dividir la seva ració diària en 3 o 4 racions per poder repetir-ho en altres moments del dia, mantenint igualment les seves hores de menjar/sopar habituals.

3. Enriquiment ambiental

Vam fer un blog explicant què és l’enriquiment ambiental, parlant de diferents tipus d’enriquiment, activitats i idees perquè pugueu provar amb els vostres gossos. Fes clic aquí per llegir-lo.

No obstant això, és important construir unes rutines d’enriquiment ambiental. Hem de trobar l’equilibri entre fer activitats i descansar.

Pot resultar contraproduent omplir d’activitats el dia del nostre gos i que no sàpiga relaxar-se o “no fer res”, avorrir-se.

Què passarà quan tornem a la rutina i no tinguem tant temps per a ell/ella?

4. Relació social

Hi ha jocs que ajuden a cansar i desfogar al teu gos, a més d’activitats que poden ajudar-te a relaxar-lo. Prova a donar-li masticació, objectes que pugui destruir o jugar a l’estira-i-arronsa  per cansar-lo sense sobreexcitar-lo massa.

Després d’acabar el joc i cerciorar-te que ha rebaixat les revolucions,  convida’l a passar una estona tranquil·la amb tu. Acompanya aquests moments de carícias, massatges…

5. És igual d’important estimular al teu gos que ensenyar-li a “no fer res”

Aquests dies estic veient moltes iniciatives per fer activitats amb els nostres gossos a casa, iniciativa que em sembla genial i que, segur, molts gossos agrairan.

Però, d’altra banda, no hem d’oblidar-nos de la importància d’assegurar-los un bon descans. Moments de relaxació, no fer res i, molt important, no molestar-los quan descansen.

És igual d’important ajudar-los a passar aquests dies canalitzant una mica l’excés d’energia, com procurar-los un bon descans per reduir estrès i carregar piles de nou.

No sobreestimules al teu gos.

Recorda… Quan la situació era normal, el teu gos passava hores sol o tenia més hores buides en el seu dia. Mantingues aquesta rutina, els excessos no són bons.

I per acabar… Una petita reflexió:

Som conscients de l’important que és per als nostres gossos sortir de casa?

Potser aquesta situació ajudi a moltes famílies a entendre, empatizar, amb els seus gossos i prendre consciència de com pot sentir-se un gos tancat 12 hores o més a casa. Sortint únicament per fer les seves necessitats o, ni això.

Estem vivint una situació excepcional, que probablement té un final. Però, desafortunadament, hi ha gossos que viuen així tota la seva vida. Està a les nostres mans que això canviï.

 

COVID-19 i gossos.

Article escrit per Helena Castro.

Bewoof – Educació Canina

Si tens qualsevol dubte, escriu-nos! Ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Contactar