CadellsSalutSociabilització

Encara recordo a la Lluna, la Husky amb la qual vaig créixer i descobrir el món del gos. Em fascinava veure lo ràpid que va passar de ser un cadell adorable a un gos de 25 kg preciós, jovial i juganer. T’has preguntat mai com passa un gos de ser cadell a adult? La mida enganya!

Avui vull parlar-vos una mica sobre les etapes per les quals passa un cadell, des que està dins de l’úter de la seva mare fins que arriba a la maduresa. Fent un petit recalcament en una de les etapes més importants: la sociabilització.

Període PRENATAL

El cadell està a l’úter matern i tot el que ocorre a la mare li pot afectar.

És molt recomanable cuidar a consciència a les mares gestants amb la finalitat que els cadells neixin amb un comportament equilibrat. En aquest període l’estrès, l’ansietat, els moments agradables i positius, totes les vivències de la mare poden provocar canvis conductuals al cadell.

Per exemple: Amb l’estrès es segrega cortisol i aquest pot provocar problemes de nerviosisme, ansietat… Amb situacions agradables es segrega oxitocina i pot ajudar a un millor enfrontament als problemes i millor salut.

Període NEONATAL

Des del naixement fins a les 2 setmanes de vida.

En aquest període el cadell no veu ni sent, però si té sentit del gust i del tacte, per tant, també sent el dolor. Tenen una motricitat limitada, és a dir, l’escorça cerebral i estructures secundàries que modulen el moviment voluntari encara no s’han desenvolupat íntegrament.

La mare és el primer objecte social del cadell. Ella és l’encarregada d’estimular al cadell llepant-lo per afavorir la micció i defecació.

Heu sentit parlar del Calostre?

És la primera llet que li baixa a la mare i que rep el cadell. Aquesta té un paper fonamental en ell, doncs el seu sistema immunitari és molt immadur encara i ajudarà a reforçar les seves defenses. El protegirà de les malalties i gèrmens de l’entorn.

Període de TRANSICIÓ

Des de la segona setmana a la tercera.

En aquest període obren els ulls i comencen a sentir. Comença a millorar la motricitat i apareixen els primers senyals socials: el joc.

Període de SOCIABILITZACIÓ

Període molt important, el qual dividirem en dos per poder centrar-nos en els punts més importants. Sociabilització primària, de les tres setmanes a les cinc i sociabilització secundària, de les sis setmanes a les dotze.

SOCIABILITZACIÓ PRIMÀRIA (3-5 setmanes) – “Aprenc a ser un gos.”

En aquest període millora la percepció visual, auditiva i la motricitat.

El cadell aprèn a ser un gos, és a dir aprèn amb els seus germans la conducta social canina. A través del joc, per exemple, aprèn a controlar la mossegada.

Durant aquest període tendeix a explorar i investigar sense por, per això hem de presentar-li les diferents espècies amb les quals conviurà d’una forma positiva i agradable.

SOCIABILITZACIÓ SECUNDÀRIA (6-12 setmanes) “Aprenc a comportar-me”

És important no separar-los de la mare i els seus germans fins la vuitena setmana, aproximadament.

En aquest període comencen a experimentar el temor i per a això hem de procurar que les seves experiències siguin segures. Tenir por no és dolent, l’important és aprendre a superar aquesta por a mesura que vagi coneixent diferents estímuls.

Durant aquestes setmanes pots començar a ensenyar-li les normes bàsiques, on orinar o defecar, aprendre a conviure amb humans…


Durant aquest període és important fer una correcta i rica sociabilització. Entre les 3 i 12 setmanes de la vida del cadell succeeix el període d’Impregnació. On exposarem al cadell a diferents estímuls, situacions i entorns de manera controlada i associant-ho a una bona experiència: altres gossos i animals, persones de tots els tipus i edats, veterinari, vehicles (cotxe, bici, moto, etc.), transportí, quedar-se sol a casa (sempre de manera gradual, i si és necessari, amb l’ajuda d’un professional).

És a dir, presentar diferents ambients al cadell amb els quals pugui trobar-se al llarg de la seva vida i fer una bona o neutra associació a ells.

Quins beneficis té una bona sociabilització?

Amb una bona sociabilització augmentarem estímuls en el cadell, el seu instint de recerca, la capacitat de suportar situacions d’estrès i d’aprendre.

Disminuiran les pors i inseguretats que poden portar a problemes de comportament.

Possibles resultats d’una mala sociabilització o insuficient:

Si el gos ha estat exposat a pocs estímuls, en un futur és molt probable que presenti pors, fòbies o ansietat en situacions desconegudes per ell.

Una mala sociabilització pot repercutir en un augment de la desconfiança, dificultat per l’educació, predisposició a desconfiar, tenir por o presentar rebuig a diverses situacions. També hi ha bastants casos que presenten una predisposició a l’agressivitat per reacció.

Període ADOLESCENT

Des de la setmana 12 als 8 mesos (depenent de la raça)

És característic de l’adolescència veure que el gos es torna més independent i curiós. Fins i tot presenten la típica desobediència adolescent i “els costa” una mica més fer cas, doncs hi ha coses més interessants per explorar.

En aquest període exploren el món a través de la boca, per això serà molt important proporcionar-los joguines perquè puguin tenir diferents experiències i evitar que roseguin els mobles de la casa.

Període de MADURESA

Dels 8 mesos als 12-24 mesos (depenent de la raça)

Per acabar, aquest període es caracteritza per l’aparició dels primers comportaments sexuals en mascles com començar a marcar amb la micció i el primer zel en les femelles.

El comportament del gos deriva a ser més adult reduint les conductes d’exploració i joc. Encara que aquestes característiques no desapareixen al llarg de tota la vida de l’animal.

 

De cadell a adult en 5 etapes

Article escrit per Helena Castro

Bewoof – Educació Canina

Si tens qualsevol dubte, escriu-nos! Ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Enviar