Educació caninaJocRutines

Avui vull parlar-vos una mica sobre el joc amb el teu gos, una de les eines més útils que tenim per relacionar-nos amb els nostres gossos. A més d’una activitat molt important pel seu correcte desenvolupament des que són cadells fins que són adults.

El joc comença sent un assaig pel cadell, una barreja de temptejos i activitats que haurà de realitzar més endavant al llarg de la seva vida.

És important introduir joc amb el teu gos a la rutina diària.

Gràcies al joc el nostre cadell adquireix i millora les seves habilitats socials, cognitives i motores. Jugant amb els seus germans aprèn la jerarquia de la ventrada, autocontrol i la inhibició o control de la mossegada.

El gos guanyarà estabilitat emocional i activarà la seva creativitat, satisfent alhora la seva curiositat. Per això és molt important deixar que el cadell estigui amb els seus germans durant les 8 primeres setmanes de vida.

A través del joc coneixerà el món: interaccionarà amb altres gossos, animals, persones… D’una manera positiva i divertida.

Quins beneficis té?

 • Exercici físic: control del pes i benestar psicològic.
 • Estimulació mental: desenvolupa la memòria, la capacitat d’aprenentatge i la resolució creativa de problemes.
 • Autocontrol: controla la mossegada i el joc brusc.
 • Desenvolupament d’habilitats motores: coordinació, propiocepció (consciència del propi cos), motricitat fina i gruixuda (les habilitats motores fines serien petits moviments realitzats amb les potes, llavis, llengua… I les habilitats motores gruixudes serien les que utilitzen grups de músculs com saltar o caminar.)
 • Pràctica d’habilitats canines: amb un joc ben construït podem iniciar i consolidar habilitats d’obediència.
 • Millora en problemes de caràcter: gossos tímids agafen més confiança, també ajuda a disminuir el grau de frustració.
 • Millora el vincle amb el guia.

Les regles del joc

És important que el joc sigui una activitat divertida pel nostre gos i, per això, hem de mantenir una emoció equilibrada. Jugar sense control provoca molts pics d’excitació i frustració en acabar el joc. Per això, per evitar emocions negatives, és important seguir algunes regles:

 • Marcar l’inici del joc i el final: Hem de marcar nosaltres l’inici i la fi del joc. Utilitzarem una paraula per començar a jugar i una altra diferent per acabar el joc.
 • Relaxació final: Reservem l’última part del joc per relaxar o tranquil·litzar al gos. Baixarem el nivell d’activitat en el joc per posteriorment marcar la fi del joc. Especialment quan el nostre gos encara no coneix a la perfecció la paraula que marca la FI del joc, per facilitar l’enteniment d’aquesta.
 • NO obligar: El joc és una activitat voluntària i divertida, mai s’ha d’obligar al gos. El seu llenguatge corporal ens informarà del seu estat emocional.
 • Ús de menjar: Per a certs jocs en els quals es precisi una motivació per menjar, aquesta haurà de ser lliurada immediatament.
 • Temps: No allargar les sessions de joc. Més val poc i divertit que molt i que el gos decideixi acabar abans que el guia.
 • Tipus de joguina: Triar joguines segures i adequades a la grandària, força i preferències del nostre gos.
 • Descans: Procurar un descans adequat després del joc.

Tipus de jocs

JOCS MOTRIUS

Alguns exemples de jocs motrius podrien ser l’Agility; modalitat esportiva molt coneguda on el gos ha de superar una sèrie d’obstacles. També podríen posar exemple a la tipologia de joc motriu la superació de petites gimcanes, adaptades a cada gos.

Aquests exercicis es caracteritzen per sobrepassar objectes de poca estabilitat però segurs, diferents superfícies i textures… Sempre posant per davant la seguretat del gos i el seu benestar psicològic, és a dir, mai obligarem a un gos insegur a fer l’exercici al complet. Anirem a poc a poc fins que ho aconsegueixi.

Amb aquests jocs motrius els nostres gossos milloraran la seva propiocepció  que és la consciència corporal, aprendran a concentrar-se millor i superar reptes amb més facilitat. A més d’augmentar la seva coordinació, equilibri i força.

 

JOCS D’OLFACTE

L’olfacte és el principal sentit d’un gos, el més primitiu. Tenen una capacitat olfactiva molt superior a la humana. Els gossos analitzen químicament les olors, aquestes arriben a la mucosa olfactiva, s’analitzen i s’inclouen dins d’un sistema d’associacions.

En definitiva, ensumar ajuda a la seva concentració i relaxació.

Utilitzarem aquest sentit tan desenvolupat per estimular al nostre gos, relaxar-lo després de sessions d’entrenament, al finalitzar un passeig, després de vivències estresants per ell…

Alguns jocs d’olfacte serien:

  • Sembra de premis o Searching, que consisteix a dispersar trossos petits de premis pel sòl i motivar al nostre gos perquè els busqui i trobi.
  • Catifa olfactiva, crea una catifa, amb diferents tipus de tela i superfícies. Escampa premis de diferent valor per al teu gos i… a buscar! Aquest joc és ideal perquè el teu gos no s’avorreixi a casa.
  • “Joc dels trileros”: tres gots, un premi…a ensumar!
  • Cerca de joguines, aquest joc té un nivell de dificultat superior als anteriors. Consisteix a posar una olor, ja associada i entrenada amb el gos, a una de les joguines, i que el nostre gos trobi la joguina en qüestió.
JOCS COGNITIUS

Els jocs cognitius estimulen l’atenció, memòria, creativitat i resolució de problemes en els nostres gossos. Milloren la motricitat fina (recordem que són els moviments que fan amb les potes, la llengua, els llavis…) i augmenten la seva conducta exploratòria.

Amb aquests jocs el nostre gos aprendrà a gestionar millor la frustració, la impaciència i l’estrès.

Al principi hem d’ensenyar-li de què va el joc. Com pot aconseguir el premi i a poc a poc anirem augmentant la dificultat. Ja que si comencem amb una dificultat molt alta és probable que el nostre gos deixi d’interaccionar.

Hi ha jocs cognitius a la venda de diferents nivells de dificultat, podreu anar pujant de nivell!  També pots fer-los tu!

JOCS COOPERATIUS

Un exemple molt popular de joc cooperatiu seria el Frisbee. També el joc amb mossegadors, pilotes… En aquestes activitats la comunicació entre guia i gos és molt important. Milloraràs el vincle amb el teu gos i la confiança entre tots dos.

Quina joguina li agrada més al teu gos?  Construeix un joc on la base sigui la interacció entre gos-guia, podem ensenyar-te a construir-ho. Us ho passareu genial!

És important jugar de manera positiva, no obligar a l’animal, aprendre a motivar-li i saber què és el que més li agrada.

El joc amb el teu gos

Article escrit per Helena Castro

Bewoof – Educació Canina

Si tens qualsevol dubte, escriu-nos! Ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Contactar