Educació caninaRutinesSalut

L’enriquiment ambiental per gossos és un tema del qual, afortunadament cada dia es parla més. Les activitats més conegudes compten amb el motivador per excelència, el menjar. Però és important remarcar que hi ha diferents tipus d’enriquiment ambiental. 

En aquest article te’n parlarem i donarem diferents idees perquè puguis aplicar-les!

En què consisteix l’enriquiment ambiental?

L’enriquiment ambiental consisteix a afegir elements a la vida de l’animal amb la finalitat de reproduir activitats que reflecteixin la seva naturalesa. En altres paraules, proporcionar unes rutines que s’assemblin a les que un gos tindria en estat salvatge i fer-li el dia a dia més dinàmic.

 

Quina utilitat o objectius té?

Aquest conjunt d’activitats té com a objectiu millorar el benestar de l’animal:

 • Millora la capacitat de resolució de conflictes. 
 • Augmenta la capacitat d’adaptar-se a canvis.
 • Augmenta la proactivitat de l’animal.
 • Algunes de les activitats són ideals per enfortir el vincle amb el seu guía.
 • Redueix conductes no desitjades com les estereotípies, demanda d’atenció, destrucció, frustració…

 

Són activitats que poden fer tots els gossos?

Per descomptat! Només hem de conèixer el nostre gos i adaptar les activitats al seu caràcter, edat i salut.

Per exemple: Si el teu gos és jove, molt actiu o passa molt temps sol a casa, aquestes activitats haurien d’estar presents dins la seva rutina habitual.

D’altra banda, si el teu gos té algun problema de salut o més de 7 anys, haurem d’adaptar aquestes activitats al seu nivell d’activitat i salut.

 

Han de ser activitats que posin a prova el gos però satisfactòries. Busquem reduir els nivells d’estrès, no augmentar-los.

Com explicàvem a l’article on parlàvem de la piràmide de maslow, és important que els nostres gossos puguin gaudir de diferents tipus d’activitats:

Enriquiment físic

Tenint en compte la raça, edat i salut de l’animal. Sortir a passejar per diferents entorns i poder olfatejar diferents objectes és una de les activitats més satisfactòries, estimulants i relaxants que podem oferir al nostre gos.

Tot i que cada vegada menys, encara hi ha professionals que recomanen cansar al gos només físicament i durant molta estona. “Ves al parc i tira-li la pilota fins que es cansi” “Porta’l al pipican, que jugui amb gossos fins que es cansi.” Compte! Algunes d’aquestes activitats són excitatories, no satisfactòries. Amb això vull dir que no reduïm els nivells d’estrès, tot el contrari.

No facis un gos atleta si després no podràs seguir el seu ritme. En la convivència amb gossos el més important es saber trobar l’equilibri. 

Has llegit els nostres articles sobre el passeig ideal i relaxa al teu gos ? T’animo a que els hi donis un cop d’ull després de llegir aquest article.

Enriquiment social

No ens oblidem que els gossos són animals socials, gregaris (en estat salvatge viuen en grups). És important per ells poder relacionar-se amb altres gossos, animals i/o humans.

Ep! Relacionar-se amb altres gossos pot ser únicament olorar-se i seguir amb el passeig, jugar o observar-los des d’una distància segura pel teu gos. No es imprescindible el joc entre gossos.

Desaconsello totalment forçar interaccions. Hem de conèixer el nostre gos i saber quins límits i preferències té.

Aplicarem el mateix criteri amb humans i altres animals.

Interactua amb el teu gos! Dedica 10-15 minuts al dia per jugar amb el teu gos. 

Mira de participar en el joc i estructurar-lo de manera que hi hagi un començament i un final marcats.

T’expliquem com fer-ho en l’article “Juguem?”.

Enriquiment sensorial

L’olfacte, el seu gran aliat: Olfatejar és una de les activitats que més estimulen als nostres gossos, ells veuen el món a través de les olors. A més, aquesta activitat els ajuda a relaxar-se. Algunes idees de jocs d’olfacte:

1. Sembrat de premis:

Aquesta activitat consisteix en repartir premis per una zona concreta, donar el comandament “busca!” i deixar que el gos els busqui utilitzant l’olfacte.

Els primers cops comença amagant premis en alguna habitació de la casa, sense que el gos et vegi. Supervisa’l mentre treballa, per motivar-lo o ajudar-lo si s’avorreix o té alguna dificultat.

Més endavant, podràs augmentar la dificultat de manera progressiva: apagar les llums, ampliar la zona, traslladar l’exercici a l’exterior (sempre en zones controlades).

Important! Estem potenciant l’ús de l’olfacte, no de la vista! Si el teu gos necessita ajuda, pots assenyalar la zona, però no directament la ubicació del premi. Estem apagant la vista i encenent l’olfacte.

 • Les catifes d’olfacte o snuffle mats poden ser útils per iniciar aquest exercici i posar en pràctica el comandament “busca”. N’hi ha de diversos tipus, a nosaltres ens agraden molt les Ruffle Snuffle i les Buster ActivityMat .

#miniwoof Nosaltres recomanem l’ús d’aquestes catifes com a bol de menjar per la majoria dels nostres alumnes. Sobretot en dies que no tenen temps de fer activitats d’enriquiment ambiental o alumnes ansiosos amb el menjar.

2. Gimcana:

Aquesta activitat és ideal per estimular cos i ment dels nostres gossos. Tot i que és una activitat que requereix de més temps i preparació, val molt la pena!! També és útil per desensibilitzar alguns estris de la casa: aspirador, escombra, roomba…

Només has de buscar una zona de la casa (et recomano un passadís) i construir-hi un circuit amb diferents mobles de la casa, objectes, superfícies de diferents textures, aspirador, escombra, etc.

Reparteix premis per tot el circuit i deixa que el teu gos vagi superant tots els reptes al seu ritme. Estigues amb ell per donar-li suport si algun punt li costa més, enfortireu el vincle un munt!

És una activitat per tot tipus de gossos!

 • Els cadells aprenen a resoldre els seus primer reptes, fent-los més proactius i atrevits. A part de millorar la propiocepció, és una activitat molt enriquidora per acostumar-los a diferentes superficies i sorolls.
 • Si adaptem l’activitat per gossos tímids o insegurs, els farem més proactius i atrevits! Experimentaran la sensació de superar conflictes ells sols, augmentant l’auto-confiança.
 • Als gossos nerviosos o molt actius, aquest tipus d’activitat els ajudarà a pensar abans d’actuar. I per tant, actuar de manera més controlada. És un exercici ideal per treballar la gestió de la frustració!
 • I si ho adaptem bé, els gossos senior s’ho passaran pipa!! És també un exercici molt enriquidor per mantenir als nostres seniors actius i estimulats. Ideal per tenir a ratlla el síndrome de disfunció cognitiva, sobrepès, passivitat…

3. El joc del triler:

Aquest joc és senzill i, alhora, molt divertit. Agafa 3 gots de plàstic/tupper idèntics (en tamany i color), amaga-hi un premi a sota d’un d’ells i mou-los. Quan els hagis mogut, deixa que el gos busqui i trobi en quin got està el premi.

Aquestes activitats us poden ajudar a fer-les els més petits de la casa, sempre sota supervisió d’un adult. A Bewoof volem trencar l’estigma que gossos i nens no poden conviure junts. Si coneixem al nostre gos i respectem la seva comunicació, la convivència és possible i molt positiva. 

Vam fer un article amb la directora de la llar d’infants el Cargol, clica aquí per llegir-lo!

Joguines interactives:

Són una forma divertida d’aconseguir menjar amb una mica de dificultat. Jo et recomano que t’oblidis del bol de menjar i donis al teu gos la ració diària repartida amb joguines interactives i jocs d’olfacte. Hi ha joguines emplenables i joguines d’intel·ligència.

Alguns exemples:

 • Els jocs d’intel·ligència de Nina Ottosson tenen una àmplia gamma amb diferents dificultats i per a tots els gustos. Per fer aquesta activitat el gos necessita la teva supervisió.
 • De joguines emplenables, hi ha moltes marques. La marca Kong és la més coneguda, però hi ha una gran varietat de marques que tenen la mateixa utilitat, com les LickiMat 

Nosaltres recomanem emplenar-les d’aliments pastosos: podeu humidejar el pinso, posar-hi paté de gos, plàtan aixafat, dieta barf… Amb premis o pinso sec és massa fàcil!

Fes-les tu mateix/a!

  • Barreja premis en tovalloles o mantes velles
  • Omple una caixa amb diferents objectes i posa-hi premis a dins de cadascun d’ells.
  • Reutilitza ampolles d’aigua: treu el tap, fes algun forat i posar-hi menjar a dins.
  • Gelat per gossos: Omple una glaçonera de brou de carn + algun tros de menjar 
  • Amaga premis en els rotllos de paper higiènic buits.
  • Reutilitza joguines

Enriquiment nutricional

Pel que fa a l’alimentació dels gossos, a Bewoof li donem molta importància a la qualitat del menjar i, especialment, al menjar natural. Però no és la nostra especialitat i, per tant, no tocarem gaire el tema nutricional.

Us animem a que us informeu sobre els beneficis de l’alimentació natural i demaneu consell a veterinaris nutricionistes especialitzats en dieta natural.

Pel que fa a la masticació, per nosaltres és indispensable que els gossos puguin mastegar de manera diària, és una de les activitats més satisfactòries per un gos conjuntament amb l’olfacte.

Hi ha diversos tipus de mastegables, nosaltres els dividim en dos grans grups: 

 • Comestibles: premis naturals deshidratats, nervi de toro, orella de conill, tràquea… Amb pèl, sense pèl…
 • No comestibles: joguines mastegables.

És important tenir en compte la duresa de la peça, qualitat i tamany segons l’edat, raça, salut i preferències de cada gos.

Desaconsellem totalment l’ús d’ossos comercials no naturals, com deiem, som molt crítics amb l’alimentació que proporcionem als nostres gossos.

I per acabar, però no menys important, volem recalcar que l’objectiu de totes aquestes activitats es el benestar dels gossos. Per això us recomanem:

 • No forçar a l’animal.
 • Fer pauses, procurar un bon descans.
 • Adaptar els nivells de dificultat, no ens interessa una dificultat massa alta.
 • No farem totes les activitats el mateix dia, els gossos han de tenir els seus moments de tranquil·litat, hem de trobar l’equilibri.
 • Mai castigarem per no resoldre l’activitat.

Article escrit per: Helena Castro

Bewoof – Educació Canina

Si tens qualsevol dubte, escriu-nos! Ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Contactar