Educació caninaGos urbàPasseig

Relaxa al teu gos, aprofita el passeig!

Començaré l’article amb una pregunta: Alguna vegada has pensat alguna de les següents afirmacions?

El meu gos té molta energia i per això…

 • El porto 2 hores al parc perquè corri.
 • Anem cada tarda al pipi can.
 • Ens passem la tarda jugant a pilota al parc.
 • Fem moltes habilitats i obediència.
 • Necessita molt control i restriccions al passeig.

Clarament, són idees que tenen bona intenció però majoritàriament són errònies. En aquest article t’exemplificaré que és més fàcil relaxar al teu gos:

Consells i recomanacions:

Primer prova d’introduir aquests 3 consells a la seva rutina:

 1. Estructura el passeig: calcula bé el teu temps per evitar les presses i intenta preparar una ruta adaptada al seu caràcter i motivacions.
 2. Afegeix exercicis d’olfacte i relaxació.
 3. Deixa’l ser gos, és el seu passeig.

Si afegeixes exercicis d’olfacte en cada passeig, notraràs un canvi.

Idees per relaxar el teu gos en el passeig:

El més important és que provis d’introduir alguna d’aquestes idees en el passeig del teu gos. A mesura que vagis introduint-ne, veuràs quines us agraden més i si podeu aplicar-les totes.

 • Abans de sortir, 10/20 minuts d’olfacte a casa: Comença amagant premis per una zona de la casa, utilitza una manta d’olfacte, amaga’ls en tovalloles i mantes… Aquesta activitat ajudarà a reduir l’estrès acumulat del teu gos, sortir amb una emoció més relaxada i, fins i tot, ajudar-li a gaudir més del passeig. Vam fer un article d’enriquiment ambiental per gossos que et pot donar idees.
 • Adapta el passeig: Després, mira d’adaptar la ruta del passeig. Serà més estimulant i beneficiós per ell canviar d’olors. Certament, cada gos és un món… Quin gos tens? Quina edat té i energia? Quins són les seves motivacions? Té pors? Pregunta’t això abans de sortir a passejar.
 • Estructura el passeig: És important que el seu passeig no sigui únicament arribar al parc i jugar amb la pilota o altres gossos. Dóna-li l’oportunitat de tenir moments relaxats, olorar…
 • Ningú neix après: Està clar que no tots els gossos estan emocionalment preparats per parar i relaxar-se mentre oloren. Però pots ajudar-lo: mostra-li el menjar i motiva’l a rastrejar amb calma i sense presses. A poc a poc podràs anar augmentant la quantitat i el temps. Comença utilitzant  els seus premis preferits.
 • Per acabar, si el teu gos se sent insegur amb altres gossos, persones, entorn urbà, etc… Cerca primer zones molt tranquil·les, amb pocs factors estressants per ell. A poc a poc podrà tolerar més variedat de zones, sempre dins d’un límit segur

De totes maneres, nosaltres sempre recomanem començar en zones tranquil·les.

No és el mateix llegir un llibre al centre de la ciutat que enmig de la muntanya  o un lloc tranquil, no? El mateix ocorre quan afegim exercicis d’olfacte, l’entorn influeix.

 • Els gossos necessiten rutines: Estructura el seu passeig i associa una zona a exercicis d’olfacte i relax.
 • També pots posar-ho sota comandament! Recorda que és una activitat relaxant, el comandament serà una indicació que comença l’exercici.

Beneficis i millores d’afegir exercicis d’olfacte en el passeig:

 • Relaxació: És una activitat tranquil·la, en una zona tranquil·la, amb la companyia de la seva persona preferida. Què més es pot demanar?
 • Recarrega emocional: Per naturalesa utilitzen l’olfacte per recollir informació, evitar situacions incòmodes i fins i tot relaxar-se. Si l’ajudes a construir aquesta activitat i associar-la a relaxació i seguretat, aquesta conducta es veurà reforçada.
 • Augment d’autoestima i autonomia: Ell sol està rastrejant i trobant menjar… Li encantará!
 • Millora de tolerància a la frustració: Prova de no posar fi a l’exercici, que sigui el teu gos el que s’adoni que no queden premis.

Tingues en compte que un gos relaxat no sempre és un gos estirat.

De la manteixa manera que hi ha persones més nervioses que d’altres, el nostre gos pot ser més mogut que un altre.

En definitiva, un gos tranquil pot estar estirat mirant el seu voltant, mentre un altre més mogut pot entretenir-se rosegant algun pal o explorant la zona. Has d’observar una actitud més calmada i relaxada.

Per acabar, espero que aquest article us animi a provar d’afegir exercicis d’olfacte en el passeig dels vostres gossos! D’altra banda, hem pujat un vídeo d’un alumne gaudint d’un sembrat de premis, clica aquí per veure’l.

 

Article escrit per: Helena Castro.

Bewoof – Educació Canina

Si tens qualsevol dubte, escriu-nos! Ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Contactar